Atlas > Živočichové > Savci > Sudokopytníci > Turovití > Antilopa > Antilopa losí - Taurotragus oryx (Pallas, 1766)
Atlas

Antilopa losí - Taurotragus oryx (Pallas, 1766)

Antilopa losí - Taurotragus oryx (Pallas, 1766) Říše: Animalia, živočichové
Podříše: Eumetazoa
Kmen: Chordata, strunatci
Podkmen: Vertebrata, obratlovci
Nadtřída: Tetrapoda, čtyřnožci
Třída: Mammalia, savci
Podtřída: Theria, živorodí
Infratřída: Eutheria, placentálové
Řád: Cetartiodactyla, sudokopytníci
Podřád: Ruminantia, přežvýkavci
Čeleď: Bovidae, turovití
Podčeleď: Bovinae, tuři
Tribus: Tragelaphini, lesoni
Rod: Taurotragus, antilopa
Druh: Taurotragus oryx, Antilopa losí
Další názvy: Antilope oreas (Pallas, 1777); Antilope oryx (Pallas, 1766); Tragelaphus oryx (Pallas, 1766)
Rozšíření: jižní a východní Afrika
Délka života: až 25 let
Velikost: ♂ - výška v kohoutku 180 cm a hmotnost 900 kg; ♀ - 156 cm výška v kohoutku a hmotnost 400 kg.
Potrava: Antilopa losí je býložravec, spásá různou bylinnou a travní vegetaci savan, dále se živí větvemi, listy, různými semeny, lusky a hlízami.
Odchov: období rozmnožování je od prosince do ledna, březost u samic trvá 250–277 dnů poté rodí jedno mládě. Mláďata jsou odstavena v 6 měsících věku, pohlavní dospělost dosahují ve třech letech.
Zajímavosti: Antilopa losí je druhým největším žijícím druhem antilopy na světě. Je zapsána v červeném seznamu IUCN v kategorii: nižší riziko ohrožení. Celková populace antilop losích se odhaduje na 140 000 jedinců.
   Přístupy: 226
RSS Feeds

Vybrali jsme pro vás

Banner
Banner
Banner

Novinky v katalogu