Atlas > Živočichové > Savci > Sudokopytníci > Prasatovití > Štětkoun > Štětkoun africký - Potamochoerus porcus (Linnaeus, 1758)
Atlas

Štětkoun africký - Potamochoerus porcus (Linnaeus, 1758)

Štětkoun africký - Potamochoerus porcus (Linnaeus, 1758) Říše: Animalia, živočichové
Podříše: Eumetazoa
Kmen: Chordata, strunatci
Podkmen: Vertebrata, obratlovci
Nadtřída: Tetrapoda, čtyřnožci
Třída: Mammalia, savci
Podtřída: Theria, živorodí
Infratřída: Eutheria, placentálové
Řád: Artiodactyla, sudokopytníci
Podřád: Suimorpha, nepřežvýkaví
Čeleď: Suidae, prasatovití
Podčeleď: Suinae, pravá prasata
Rod: Potamochoerus, Štětkoun
Druh: Potamochoerus porcus, Štětkoun africký
Další názvy: Potamochoerus porcus albifrons (Du Chaillu, 1860); Potamochoerus porcus albinuchalis (Lönnberg, 1919); Potamochoerus porcus guineensis (Pallas, 1766); Potamochoerus porcus mawambicus (Lorenz, 1923); Potamochoerus porcus penicillatus (Schinz, 1848); Potamochoerus porcus pictus (Gray, 1852); Potamochoerus porcus ubangensis (Lönnberg, 1910); prase štětkaté; štětkoun kamerunský
Rozšíření: žije ve Střední Africe v listnatých a smíšených lesích a v buši do výšky 4000 m n. m. Vytváří několik poddruhů: Štětkoun západoafrický (P. p. porcus) – žije západně od řeky Niger, je nejmenší a výrazně rezavého zbarvení.
Štětkoun kamerunský (P.p.pictus) – vyskytuje se na západ od řeky Ubangi (ne však v jejím pobřežním pásmu) až k řece Niger. Je větší než předchozí poddruh a má nepatrně odlišné zbarvení, především v bílé barvě.
Štětkoun ubanžský (P.p. ubangensis) – žijící v Demokratické Republice Kongo a ve Středoafrické Republice na východ od řeky Ubangi. Oproti předešlým poddruhům má méně výrazné zrzavé zbarvení a větší podíl černých štětin. Jedná se o největší poddruh štětkouna afrického.
Štětkoun východoafrický (P.p. daemonis) – takto bývá označován kříženec štětkouna afrického a šedého vyskytující se ve Středoafrickém riftu.

Velikost: délka 100 - 150 cm; váha 50 - 130 kg; výška v kohoutku 55 - 100 cm; délka ocasu 30 - 45 cm
Potrava: Štětkoun africký je všežravec, žere hmyz, kořeny, ovoce, semena, vodní rostliny, ořechy, traviny, plodiny, houby, ptačí vejce, plazy, mršiny a i mrtvá domácí zvířata jako prasata, kozy a ovce. Žere a spásá i vodní rostliny a není pro něj problém si pro ně i zaplavat.
Odchov: Štětkoun je monogamní. Samci i samice jsou pohlavně dospělí ve věku asi 3 let. Říje začíná v září a končí v dubnu. Po páření je samice březí 120-127 dnů a pak porodí do až 3metry velkého a až 1 metr hlubokého hnízda, které si postaví z trávy většinou až 6 selátek o hmotnosti 650-900g. Která pak společně s kancem ochraňují.
Zajímavosti: nezvyklé výrůstky na hlavě slouží u samců v období námluv jako "nárazníky" při vzájemných soubojích.
   Přístupy: 421
RSS Feeds

Vybrali jsme pro vás

Banner
Banner
Banner

Novinky v katalogu