Atlas > Živočichové > Ptáci > Srostloprstí > Dudkovití > Dudek > Dudek chocholatý - Upupa epops (Linnaeus, 1758)
Atlas

Dudek chocholatý - Upupa epops (Linnaeus, 1758)

Dudek chocholatý - Upupa epops (Linnaeus, 1758) Říše: Animalia, živočichové
Podříše: Eumetazoa
Kmen: Chordata, strunatci
Podkmen: Vertebrata, obratlovci
Nadtřída: Tetrapoda, čtyřnožci
Třída: Aves, ptáci
Podtřída: Ornithurae, praví ptáci
Infratřída: Neornithes, létaví prvoptáci
Nadřád: Neognathae, letci
Řád: Coraciiformes, srostloprstí
Podřád: Coraci
Čeleď: Upupidae, dudkovití
Rod: Upupa, dudek
Druh: Upupa epops, Dudek chocholatý
Rozšíření: Evropa, Asie a Afrika jižně od Sahary.V ČR se vyskytuje vzácně v teplejších oblastech, nížinách a pahorkatinách, na horách vystupuje maximálně do 700 m. n. m., vyjímku tvoří Hrubý Jeseník, kde byl pozorován ve výšce 826 m. n. m.
Popis: Dudek chocholatý je nezaměnitelný pták, oranžově hnědě a černobíle zbarvený, s délkou těla 25-29 cm a rozpětím křídel 44-48 cm. Váží 55-80 g. Na temeni ná vztyčenou chocholku oranževé barvy s černými konečky, zobák je tenký jen mírně zahnutý.
Pohlavní rozdíly: Obě pohlaví jsou stejně zbarvené.
Potrava: hmyzožravec
Odchov: Dudek přilétá běžně v březnu, ale byl pozorován již v únoru. Hnízdí v květnu až červenci v toku se ozývá tříslabičným „hupupup“. Hnízdo má v dutinách stromů je jen mírně vystlané, samička do nej snáší 5 -10 jednobarevných zelenomodrých až žlutobílých vajec velikosti až 25mm, na nichž sedí asi 16 dnů. Sameček ji přitom krmí. Po vylíhnutí mláďata zůstávají asi 22 dnů v hnízdě, po vylétnutí rodiče mladé dokrmují dalších asi 10 dnů. Do zimovišť odlétá v září až v říjnu.
Zajímavosti: V Červeném seznamu ČR je zařazen do kategorie EN - ohrožený druh.
   Přístupy: 923
RSS Feeds

Vybrali jsme pro vás

Banner
Banner
Banner

Novinky v katalogu