Atlas > Živočichové > Savci > Lichokopytníci > Tapírovití > Tapír > Tapír jihoamerický - Tapirus terrestris (Linnaeus, 1758)
Atlas

Tapír jihoamerický - Tapirus terrestris (Linnaeus, 1758)

Tapír jihoamerický - Tapirus terrestris (Linnaeus, 1758) Říše: Animalia, živočichové
Podříše: Eumetazoa
Kmen: Chordata, strunatci
Podkmen: Vertebrata, obratlovci
Nadtřída: Tetrapoda, čtyřnožci
Třída: Mammalia, savci
Podtřída: Theria, živorodí
Infratřída: Eutheria, placentálové
Řád: Perissodactyla, lichokopytníci
Podřád: Ceratomorpha
Čeleď: Tapiridae, tapírovití
Rod: Tapirus, Tapír
Druh: Tapirus terrestris, Tapír jihoamerický
Rozšíření: Jižní Amerika, obývá amazonský prales východně od And v rozmezí od Venezuely, Kolumbie a Guyanu na severu, po Brazílii, Argentinu na jihu a Bolívii, Peru a Ekvádor na západě.
Délka života: až 35 let
Velikost: 1,8 - 2,5 m s hmot okolo 270 kg a výška v kohoutku 77 až 108 cm
Potrava: patří mezi výlučné býložravce. Mezi jeho hlavní potravu patří listí stromů, keřů, různé plody a rostlinstvo v okolí vod.
Odchov: samci jsou vysoce agresivní a se samicí se sdružují jen na pár dnů v období páření. Samice je břeží 383-412 dní poté rodí jedno mládě vážící 4 - 7 kg. Od narození do věku osmi měsíců jsou mláďata tmavě hnědá s bílými podélnými přerušovanými pruhy po celém těle. S matkou zůstávají nejméně rok. Tapíří jihoameričtí dospívají ve věku tří až čtyř let.
Zajímavosti: jméno tapír znamená v řeči brazilských indiánů „tlustý“, což charakterizuje tuhou  kůži tapíra
   Přístupy: 679
RSS Feeds

Vybrali jsme pro vás

Banner
Banner
Banner

Novinky v katalogu