Atlas > Živočichové > Ptáci > Dravci > Jestřábovití > Orel > Orel bělohlavý - Haliaeetus leucocephalus (Linnaeus, 1766)
Atlas

Orel bělohlavý - Haliaeetus leucocephalus (Linnaeus, 1766)

Orel bělohlavý - Haliaeetus leucocephalus (Linnaeus, 1766) Říše: Animalia, živočichové
Podříše: Eumetazoa
Kmen: Chordata, strunatci
Podkmen: Vertebrata, obratlovci
Nadtřída: Tetrapoda, čtyřnožci
Třída: Aves, ptáci
Podtřída: Ornithurae, praví ptáci
Infratřída: Neornithes, létaví prvoptáci
Nadřád: Neognathae, letci
Řád: Accipitriformes, dravci
Čeleď: Accipitridae, jestřábovití
Rod: Haliaeetus, orel
Druh: Haliaeetus leucocephalus, orel bělohlavý
Rozšíření: Severní Amerika, od severních částí Mexika až po severní Kanadu a Aljašku. Populace z Aljašky a Kanady se na zimu stahují jižněji.
Délka života: až 47 let
Velikost: délka: 71-96 cm; hmotnost: 3,0-6,3 kg; rozpětí: až 245 cm;
Potrava: Orli bělohlaví se živí převážně rybami, které loví těsně pod hladinou, vyjimečně napadají i ptáky.
Chov: Žije v trvalých párech na ploše teritoria od 600 do 4700 ha.
Odchov: V době toku předvádí pár orla bělohlavého akrobatické lety. Hnízdo si staví z větví stromů a umísťují ho na stromy či skalní římsy, užívají jej opakovaně, často dosahuje až 4m výšky a 2,5m v průměru. Po páření samice snáší 1 až 3 vejce, inkubace trvá 41 až 46 dnů, a po dalších 10 až 11 týdnech mláďata opouštějí hnízdo a ve 4. až 5. roce života se teprve zbarvují stejně jako rodiče.
Zajímavosti: Orel bělohlavý je státním symbolem USA; svou délkou 71 - 96 cm je čtvrtým největším orlem na světě.
   Přístupy: 670
RSS Feeds

Vybrali jsme pro vás

Banner
Banner
Banner

Novinky v katalogu